Χρήστος Καλογράνης – Γυμνά Καλώδια: « πρέπει το μυαλό να έχει μαζέψει το υλικό του και να έχει λουπάρει στην ψυχική κατάσταση που έχεις, όταν φτιάχνεις το τραγούδι»

Συνέντευξη στην Έμμυ Αβράμη

Τα Γυμνά Καλώδια, μια από τις κορυφαίες, ελληνικές, ροκ μπάντες, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους άλμπουμ, με τίτλο «Χρόνος Σαν Άμμος», μας απέδειξαν πως το ελληνικό ροκ είναι ακόμα εδώ, γιορτάζοντας πριν λίγες μέρες, μαζί με το πιστό κοινό τους και τραγουδώντας τα ολοκαίνουρια αλλά και παλαιότερα, λατρεμένα κομμάτια, στο μίνι ακουστικό live.
Ένα ροκ πάρτι, με καλεσμένους παλιούς και νέους φίλους που τους θαυμάζουν και τους ακολουθούν με κλειστά μάτια, εδώ και 24 χρόνια (απίστευτο το πότε πέρασαν κιόλας)!!! Τίποτα βέβαια δεν είναι τυχαίο, αφού μέσα σ ’αυτά τα χρόνια έχουν διανύσει χιλιόμετρα μουσικής πορείας, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό πολλών μεγάλων καλλιτεχνών. Κάποια από τα τεράστια ονόματα της μουσικής σκηνής που συνεργάστηκαν είναι οι αξέχαστοι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μάνος Ξυδούς, αλλά και η ροκ Τάνια Κικίδη.
Τα Γυμνά Καλώδια, με την εμπειρία τους, διεισδύουν μέσα το μυαλό και την καρδιά μας, μας ταξιδεύουν στα δικά τους «σκοτεινά» μονοπάτια, μας θέτουν ερωτήματα με τον ποιητικό τους και ποιοτικό ελληνόφωνο στίχο, οδηγώντας μας στην δική μας αλήθεια και φως. Ο ήχος τους σκοτεινός και συνάμα σπιντάτος εξελίσσετε μαζί τους.
Ο «Χρόνος Σαν Άμμος», είναι ένα άλμπουμ «φαινόμενο», με 13 ολοκαίνουρια τραγούδια, που όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ηχογραφήθηκε «μονορούφι», μόλις μέσα σε 13 μέρες.

Ε.Α: Πρόσφατα γιορτάσατε την κυκλοφορία του νέου σας άλμπουμ «Χρόνος Σαν Άμμος», πως ανταποκρίθηκε το κοινό στο κάλεσμά σας;

Χ.Κ: Κάθε φορά που κυκλοφορούμε μια νέα δουλειά, μας αρέσει να κάνουμε κι ένα μικρό πάρτι για να γιορτάσουμε το κλείσιμο ενός κύκλου και το ξεκίνημα ενός άλλου. Έτσι και έγινε το Σάββατο 10 Φλεβάρη στο Baraga. Μόνο που αυτή την φορά, στα πλαίσια του πάρτι εντάξαμε και ένα μικρό ακουστικό live, γιατί έχει σημασία τα καινούρια τραγούδια να παίρνουν την σκυτάλη από τα παλιά. Είναι σαν να λες «αυτός είμαι εγώ τώρα και αυτός θα είμαι αύριο». Η βραδιά ήταν πάρα πολύ όμορφη και βοήθησε και ο καιρός. Ο κόσμος ήταν πάρα πολύς μέσα στο μαγαζί, αλλά και έξω στην πλατεία. Από εδώ και πέρα βέβαια, τα τραγούδια θα πάρουν το δρόμο τους και θα δείξει ο καιρός τι θα γίνει.

Ε.Α: Πέρασαν κιόλας 24 χρόνια που υπάρχετε στο μουσικό στερέωμα, αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι τι θα ήταν και γιατί;

Χ.Κ: Δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που είμαστε σήμερα. Έχουμε πλέον καταλάβει καλύτερα τι μας περιβάλει και μπορούμε πλέον καλύτερα να καταλάβουμε γιατί το κάνουμε αυτό. Πιστεύω ότι, πολλές φορές, διαφορετικές αποφάσεις οδηγούν στον ίδιο δρόμο. Για εμάς έχει σημασία η ηρεμία της ύπαρξης μας και η δημιουργία. Το πως μπορέσαμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, πραγματικά μας κάνει κι εμάς εντύπωση. Αλλά όλα για κάποιο λόγο γίνονται. Σήμερα, είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που είμαστε – μπορούμε και φτιάχνουμε τραγούδια και να τα μοιραζόμαστε. Και πραγματικά, αυτό είναι ευλογία.

Ε.Α: Πόσο επηρέασε την μουσική βιομηχανία η πανδημία και τι επιπτώσεις είχε στα «Γυμνά Καλώδια»;

Χ.Κ: Είμαι πολύ σίγουρος ότι τις επιπτώσεις της πανδημίας τώρα αρχίζουμε και τις βλέπουμε σιγά σιγά. Δεν τις έχουμε δει μέχρι τώρα. Μέχρι τώρα βάλαμε τα πάντα κάτω από το χαλί. Η μπάντα επηρεάζεται όσο επηρεάζονται οι άνθρωποι που την αποτελούν και οι άνθρωποι που την ακολουθούν. Σίγουρα ο οικονομικός αντίκτυπος ήταν καταστροφικός. Από την καλλιτεχνική πλευρά, ακόμα και στον δίσκο αυτό που τώρα βγήκε, ενώ δεν υπάρχει τραγούδι που να μιλάει για το θέμα, ξέρω ότι πολλοί στίχοι έχουν μέσα αυτή την πικρή γεύση. Στα πλαίσια μιας ή της μουσικής βιομηχανίας, δεν έχω την παραμικρή ιδέα, να σου πω την αλήθεια.

Ε.Α: Πολλές φορές η έμπνευση αργεί να χτυπήσει την πόρτα. Ποια ήταν τα “ερεθίσματα” για να δημιουργήσετε τη νέα σας δουλειά μέσα σε μόνο 13 μέρες;

Χ.Κ: Μπορεί πολλές φορές να μην γράφουμε τραγούδια, αλλά στην πραγματικότητα μαζεύουμε συναισθήματα για να γράψουμε αργότερα. Έτσι έγινε και τώρα. Υπήρξε ένα χρονικό διάστημα που δεν έβγαιναν τραγούδια και μετά βγήκαν όλα μαζί. Από την άλλη, επειδή θέλουμε ο κάθε δίσκος μας να βγαίνει σαν συνολική εμπειρία που να περιλαμβάνει για εμάς, όχι μόνο τα τραγούδια του, αλλά και την μνήμη της δημιουργίας τους, θελήσαμε να το κάνουμε διαφορετικά από την προηγούμενη. Αποφασίσαμε δηλαδή, το κάθε τραγούδι να ηχογραφηθεί και να παραχθεί με μία μόνο ημέρα. Έτσι, κρατήσαμε το κλίμα του, αλλά και λειτουργήσαμε περισσότερο με το ένστικτο, με το συναίσθημα, αφήνοντας πολλά τεχνικά ζητήματα απέξω. Όμως, θεωρώ πως για να μπορεί να γίνει αυτό, πρέπει το μυαλό να έχει μαζέψει το υλικό του και να έχει λουπάρει στην ψυχική κατάσταση που έχεις, όταν φτιάχνεις το τραγούδι.

Ε.Α: Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας;

Χ.Κ: Να γράψουμε λίγα τραγούδια ακόμα, εάν γίνεται.

Ε.Α: Τι απήχηση έχει το spotify και πόσο βοηθά την μπάντα σας;

Χ.Κ: Είμαστε μια μπάντα, που όπως ξέρετε, δεν έχει και ούτε είχε μεγάλη δισκογραφική εταιρία. Και ούτε μάνατζμεντ είχαμε ποτέ. Το spotify είναι για εμάς ένα παράθυρο στον έξω κόσμο (όπως και το Youtube) για να μπορούν να σε ακούσουν. Από την άλλη, έχουμε το πλεονέκτημα ότι μόνοι μας διαχειριζόμαστε τις πλατφόρμες μας, οπότε όταν βγαίνει ένα ποσό κέρδος, δεν το παίρνει καμιά εταιρία, αλλά αγοράζουμε χορδές, πένες και πληρώνουμε το στούντιο. Το spotify μας, έχει ικανοποιητικά μεγάλη απήχηση, δεδομένου ότι δεν παίζουμε ούτε τραπ, ούτε λαϊκά. Και από την άλλη, η καλή του απόδοση μας δείχνει ότι (καθώς οι ηλικίες που το χρησιμοποιούν είναι μικρότερες) η μουσική αυτή που αγαπάμε, ίσως να υπάρχει και στο μέλλον.

 

Σύνδεσμοι:

https://www.facebook.com/GimnaKalwdia

gimnakalwdia.bandcamp.com

emmuΗ Έμμυ Αβράμη σπούδασε στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Αγαπά την τέχνη, τον πολιτισμό και τους χαμογελαστούς ανθρώπους. Έχει πάθος με το ραδιόφωνο κι ασχολήθηκε αρκετά χρόνια, μια και λατρεύει τη μουσική. Το «μικρόβιο» του να αποτυπώνει τις σκέψεις της στο χαρτί, υπήρχε μέσα της από μικρό παιδί. Αυτό που τη χαρακτηρίζει: η επιμονή της να κατακτά κάθε στόχο που θέτει στον εαυτό της.