Βρισκόμαστε στο Σεπτέμβρη του 1972 και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στα αναγνωρίσιμα συγκροτήματα και ονόματα της εποχής, εμφανίζεται ένα γκρουπ με το άκρως ιντριγκαδόρικο όνομα Νοστράδαμος.

Αρχικά μέλη του γκρουπ ήταν ο Στέλιος Φωτιάδης, ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος με το ψευδώνυμο «Τσάρλυ», και η τραγουδίστρια Κρις Κινγκ.

Ο αρχηγός του γκρουπ Στέλιος Φωτιάδης γράφει το τραγούδι «Δως μου το χέρι σου» αλλά στις πρόβες διαπιστώνει ότι από το τραγούδι λείπει το “κάτι άλλο”.

Διαβάστε επίσης: Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος: Το είδωλο που σόκαρε το πανελλήνιο και το τέλος του στα 47

Αυτό το “κάτι άλλο” είναι τελικά η φωνή της Δέσποινας Γλέζου και με τη συμμετοχή της κερδίζουν το βραβείο ερμηνείας από τους δημοσιογράφους και 15.000 δρχ., ενώ ο Φωτιάδης κερδίζει το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη και το αντίστοιχο χρηματικό έπαθλο. Η αποθεωτική υποδοχή του κόσμου στις εξέδρες του Παλαί Ντε Σπόρ δίνουν άλλη διάσταση στο γεγονός. Χαρακτηριστικό της επιτυχίας είναι ότι στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχει το κορυφαίο  συγκρότημα της εποχής “Poll” με το “Μολυβιές, μη καταφέροντας όμως να περάσει καν στον τελικό.

Μετά από αυτό τον θρίαμβο, τα δεδομένα αλλάζουν εντελώς. Το πρώτο τους δισκάκι με το «Δως μου το χέρι σου» πουλά μέσα σε δέκα μέρες 8.000 δίσκους, και συνολικά πάνω από 40.000 αντίτυπα εκείνη την εποχή, ενώ ο πρώτος μεγάλος τους δίσκος που κυκλοφορεί άμεσα έχοντας τραγούδια όπως “Τα παραμύθια της γιαγιάς” και “Μαγική Πολιτεία” ξεπερνά τα 20.000 αντίτυπα.

Η άνοδος είναι κατακόρυφη και ξαφνική, αλλά εξίσου γρήγορα έρχεται και ένα απρόοπτο γεγονός που αντιστρέφει εντελώς την πορεία τους. Έξι μόλις μήνες μετά τον θρίαμβο της Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 1973, σε περιοδεία στην επαρχία, μια 16χρονη θαυμάστρια καταγγέλλει βιασμό από τον Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον ηχολήπτη του συγκροτήματος. «Οι δύο Νοστράδαμος κατηγορήθηκαν για αποπλάνηση ανηλίκου και εκούσια απαγωγή επί σκοπού ακολασίας 16χρονης μαθήτρια από την Καβάλα», γράφει ο Τύπος της εποχής.

Πριν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια ο πατέρας της κοπέλας, προκειμένου να αποσύρει την μήνυση, ζήτησε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό. Οι «Νοστράδαμος»συμφώνησαν να δώσουν τα χρήματα κάνοντας έναν έρανο ανάμεσα σε φίλους και γνωστούς ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό και επιτέλους να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα και ο Τσάρλι μαζί με τον ηχολήπτη να βγουν από τη φυλακή. Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών ανέφερε ότι η πράξη τους «δεν προκάλεσε σκάνδαλο, ούτε διέγερση της κοινής γνώμης» και ενέκρινε την αποφυλάκισή τους.Οι υποθέσεις που ακούστηκαν ήταν δύο: ή πρώτη  πως ήταν μια καλοστημένη υπόθεση εκβιασμού από την πλευρά των γονιών της κοπέλας που ήθελαν να κερδίσουν τρία διαμερίσματα αλλά τελικά κέρδισαν ένα τεράστιο για την εποχή ποσό, που εκτιμάται μεταξύ 300 και 400 χιλιάδων δραχμών. Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η υπόθεση στήθηκε από την χουντική Ασφάλεια, «προς γνώση και συμμόρφωση των μακρυμάλληδων με τα μούσια και την περίεργη μουσική». Μετά το πέρας της υπόθεσης, απαγορεύτηκε από το καθεστώς να παίζονται τα τραγούδια των «Νοστράδαμος» σε ραδιόφωνο και τηλεόραση και ταυτόχρονα εκδόθηκε εγκύκλιος που έφτασε στα σχολεία και απαγόρευε σε μαθητές να πηγαίνουν σε συναυλίες του γκρουπ.

Διαβάστε επίσης: Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος: Το είδωλο που σόκαρε το πανελλήνιο και το τέλος του στα 47

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κερδίζουν τον πρώτο διαγωνισμό συμμετοχής στη Γιουροβίζιον του 1974 που διοργανώνει η ΕΡΤ, η συμμετοχή τους ακυρώνεται λόγω του σκανδάλου. Η ειρωνεία της τύχης ήταν ότι τη θέση τους παίρνει η Μαρινέλλα με το “Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου”, που τους έχει βραβεύσει δύο χρόνια πριν στη Θεσσαλονίκη!

Όπως είναι λογικό, τα μέλη του γκρουπ ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους από εκεί και μετά αφού αποχωρούν ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος και η Chris King και αντικαθιστούνται από την Ρένα Παγκράτη και τον Μιχάλη Λαμπρόπουλο. Το συγκρότημα συνεχίζει και εμφανίζεται σε διάφορους χώρους και club όπως το ΕΛΑΤΗΡΙΟ μαζί με τους SOCRATES και τα ΑΝΑΚΑΡΑ.

Η ψυχή του συγκροτήματος Στέλιος Φωτιάδης παρέμεινε στη δισκογραφία ως παραγωγός αλλά και περιορισμένα ως συνθέτης και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 παντρεύεται τη Γλυκερία.

Η Δέσποινα Γλέζου, το «κορίτσι των λουλουδιών» του ελληνικού ροκ ταξιδεύει σε όλον το κόσμο, μελετά κουλτούρες, γράφει εναλλακτική μουσική και βιβλία, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στη Νάξο. Ένας δρόμος μοναχικός, απόλυτα ενσυναίσθητος, γεμάτος ουσία και ελευθερία, φύση, ψυχή και μοναξιά ηθελημένη. Μία προσωπικότητα πολύ πέρα από το αναμενόμενο, μία ζωή με χρώμα και ευωδία.

Σε συνέντευξη της στη LIFO to 2016, έλεγε χαρακτηριστικά:

Το ερωτικό συναίσθημα έπαιξε ένα πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή μου μέχρι τα 40 – 45 μου. Μεγάλη δύναμη, αλλά άργησα να μπω η ίδια στο κομμάτι αυτό. Απ’ την κλεισούρα του σπιτιού, έγινα διστακτική και αυτό που λέμε ”ελεύθερες σχέσεις” δεν υπήρχε για μένα. Μπήκα στην ερωτική μου διαδρομή με τεράστια γνώση πνευματική κι έτσι δεν παρασύρθηκα. Αυτό το θεωρώ μέχρι σήμερα λάθος στη ζωή μου. Φοβόμουν μην εμπλακώ, μην προσκολληθώ και μη χάσω την ελευθερία μου. Ποτέ δε μπήκα με τα μπούνια στον έρωτα, ενώ όλα γύρω μου είχαν έτσι φτιαχτεί ώστε να ζήσω το πιο δυνατό και το τέλειο. Είχα εκπληκτικές επιλογές.

Ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος «Τσάρλυ», αποχώρησε το 1974 από το συγκρότημα αλλά είχε ήδη σημάνει η αρχή του τέλους αφού για να ξεχρεώσει φίλους και συναδέλφους για τα χρήματα που έδωσαν τότε στην οικογένεια της κοπέλας, εγκατέλειψε την μουσική που τόσο αγαπούσε και αναγκάστηκε να εργαστεί σε λαϊκά κέντρα, που τότε έδιναν καλές αμοιβές. Προσπάθησε να κάνει σόλο καριέρα με κορυφαία στιγμή πάλι στο Φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Εκεί τραγούδησε με συγκλονιστικό τρόπο τον ανεπανάληπτο «Θάνατο του κλόουν», μια αυτοβιογραφία μπροστά στην απέλπιδα προσπάθεια για προσωπική κάθαρση και λύτρωση που δεν ήλθαν ποτέ.

Η σκοτεινή υπόθεση του ’73 τον στιγματίζει για πάντα, η κατάθλιψη γίνεται η μόνιμη συντροφιά του και τα ναρκωτικά η ατέρμονη διέξοδος.

Ο Τσάρλι με τό γεμάτο αθωότητα πρόσωπο μετατρέπεται σε κάτι σαν τέρας. Κυλάει στα σκληρά ναρκωτικά, συλλαμβάνεται για εμπόριο ηρωίνης αλλά και όπλων. Το 1990 συνελήφθη με 10 κιλά ηρωίνη, χειροβομβίδες και καλάσνικωφ. Βρίσκεται νεκρός το 2000 στο Τζάνειο, μόλις 47 ετών. Πέθανε λίγο πριν διεξαχθεί η δίκη του και αυτό τροφοδότησε έντονα τη φήμη ότι επρόκειτο για τον άγραφο νο΄μο της φυλακής, αφού θρυλείτο ότι στην επικείμενη δίκη του θα έδινε τα ονόματα εκείνων που για λογαριασμό τους, διακινούσε τα όπλα. Το 2003, δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρονταν σε οργανωμένα κυκλώματα που έχουν σχέση με ληστείες, παροχή προστασίας και εκβιασμούς, καθώς και διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, αναφέρθηκαν και 2 γυναικεία ονόματα που είχαν κεντρική εμπλοκή, η ρωσίδα Ολγα Βελενάκοβα και η Μαριάνθη Πατσέλη.

Η τελευταία ήταν η χήρα του Ιπποκράτη Εξαρχόπουλου.

Διαβάστε επίσης: Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος: Το είδωλο που σόκαρε το πανελλήνιο και το τέλος του στα 47

Verified by MonsterInsights