Η αναγέννηση του Ελληνικού Ροκ: Ο σημαντικός ρόλος των περιοδικών

Γράφει η Έμμυ Αβράμη

Τα ελληνικά ροκ περιοδικά αποτελούν ένα σημαντικό μέσο για την προώθηση, την ανάπτυξη και την καθιέρωση της ροκ μουσικής στην ελληνική κοινωνία. Από τη δεκαετία του ’70 και έπειτα, αυτά τα περιοδικά διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο για την προώθηση της ροκ μουσικής, τη διάδοση νέων καλλιτεχνών και την ενημέρωση του κοινού για τις νέες μουσικές τάσεις και εξελίξεις, δημιουργώντας τέτοιο κλίμα, ώστε η ροκ μουσική να μπορέσει να ανθίσει.

Δεκαετία του ‘70 & ‘80

Τα πρώτα ελληνικά ροκ περιοδικά εμφανίστηκαν στη δεκαετία του ’70, μαζί με την ανερχόμενη ελληνική ροκ σκηνή. Περιοδικά όπως το Ποπ & Ροκ, ΗΧΟΣ & Hi-Fi και το Δίφωνο ανέδειξαν τους καλλιτέχνες και τα γκρουπ της εποχής, ενώ παράλληλα διευκόλυναν τον διάλογο μεταξύ των οπαδών της μουσικής. Στις δεκαετίες του ’70 και του ’80, οι ελληνικές ροκ εκδόσεις κυκλοφορούσαν σε μικρότερη κλίμακα σε σχέση με τα διεθνή περιοδικά, αλλά είχαν έναν εξαιρετικά αφοσιωμένο και πιστό αναγνωστικό κοινό.

Διαμόρφωση της κουλτούρας

Με την εμφάνιση των πρώτων ελληνικών ροκ συγκροτημάτων και την αυξανόμενη αποδοχή της ροκ μουσικής από το ελληνικό κοινό, ο αριθμός των ροκ περιοδικών αυξήθηκε σημαντικά. Κάθε περιοδικό είχε τον δικό του μοναδικό τρόπο να αντιμετωπίζει τη μουσική, να παρουσιάζει νέα συγκροτήματα και να προωθεί την ελληνική ροκ σκηνή. Πέρα από το Ποπ & Ροκ, μια πολύ καλή προσπάθεια (θύμιζε το αγγλικό Mojo) ήταν το Zoo, από το 1997 ως το 2001. Αρχικά ήταν ένθετο σ΄ αυτό, ενώ έπειτα κυκλοφόρησε ανεξάρτητο.
Όσον αφορά τον χώρο του heavy metal, δύο ήταν τα περιοδικά που ξεχώρισαν, το Metal Hammer κατά κύριο λόγο και το Rock Hard. Στον χώρο της ποπ ξεχώριζε το Ποπ Κορν και το Smash Hits. Άλλο ένα μουσικό περιοδικό ήταν το Sonik από τις εκδόσεις ΟΞΥ, αλλά υπήρχε και το Lemon που αφορούσε τη rave κουλτούρα. Επίσης, τα Vox, Music Life και Voice ήταν πιο κοντά στο ροκ. Παράλληλα, κυκλοφορούσαν τα Μουσικό Εξπρές, 18 και Τοπ & Στίχοι. Τα περιοδικά αυτά λειτούργησαν ως φόρουμ για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φίλων της ροκ μουσικής.

 

Η επανέκδοση του Pop & Rock με κύριο τίτλο το Rock + Roll

Σημερινή εποχή & διαδίκτυο

Σήμερα, με την άνοδο του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων, πολλά ελληνικά ροκ περιοδικά έχουν μετακινηθεί στην ψηφιακή μορφή. Είναι πολλά τα περιοδικά που συνεχίζουν να παρέχουν ειδήσεις, συνεντεύξεις και κριτικές για την εγχώρια και διεθνή ροκ σκηνή, όπως και το Rock Apodraseis Music Portal (https://www.rockap.gr/). Ενώ οι παραδοσιακές έντυπες εκδόσεις έχουν μειωθεί, η σημασία των ελληνικών ροκ περιοδικών συνεχίζει να είναι ζωτική για την προώθηση της μουσικής. Εξάλλου, πέρα από την ανάδειξη της μουσικής, τα ελληνικά ροκ περιοδικά βοηθούν στη διαμόρφωση της νεανικής κουλτούρας, αλλά και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της σκέψης.

emmuΗ Έμμυ Αβράμη σπούδασε στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του ΑΠΘ. Αγαπά την τέχνη, τον πολιτισμό και τους χαμογελαστούς ανθρώπους. Έχει πάθος με το ραδιόφωνο κι ασχολήθηκε αρκετά χρόνια, μια και λατρεύει τη μουσική. Το «μικρόβιο» του να αποτυπώνει τις σκέψεις της στο χαρτί, υπήρχε μέσα της από μικρό παιδί. Αυτό που τη χαρακτηρίζει: η επιμονή της να κατακτά κάθε στόχο που θέτει στον εαυτό της.