Συνέντευξη : Small Blues Trap … στον Αλέξανδρο Γερασίμου

www.smallbluestrap.gr
Παύλος Καραπιπέρης / φωνή, φυσαρμόνικα, steel guitar
Παναγιώτης Δάρας / κιθάρα
Λευτέρης Μπέσιος / μπάσο
Στάθης Ευαγγελίου / drums

– Ξεκίνησατε να ασχολείστε με τη μουσική από…

Παναγιώτης: …από 13 χρονών…

Παύλος: …από 7 χρονών, χωρίς να έχω τελειώσει σπουδές σε κάποιο όργανο. Η φυσαρμόνικα είναι το μουσικό όργανο μέσω του οποίου μπορώ ν’ αναπνεύσω και η αναπνοή μου να δώσει ζωή στη μουσική… ακόμη ψάχνομαι με τα «τερτίπια» της…

Λευτέρης: …από 16 χρονών, χωρίς σχολεία, χωρίς μηχανήματα…

Στάθης: …από 14 χρονών. Το 1984 ξεκίνησα να διδάσκομαι drums, σαξόφωνο, πιάνο και θεωρία μουσικής για λίγο…, το 1994 αποφοίτησα από το Drumtech του Λονδίνου κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα με τον διευθυντή της σχολής Francis Ceriaux, αργότερα δίδαξα στο Δημοτικό ωδείο Λιβαδειάς και τώρα πλέον διδάσκω στο Modern Music Academy. Οι πρόσφατες επιτυχίες των μαθητών μου στις εξετάσεις του LCM με γέμισαν με ιδιαίτερα συναισθήματα… Με τους S.B.T. παίζω απ’ τον Γενάρη του 2007 και βιώνω ανεπανάληπτες στιγμές… μουσικά ταξίδια με νόημα και φαντασία…

– Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα του γκρουπ ;

Παύλος: blues:η βάση μας και η έκφρασή μας,trap:η γλυκιά παγίδα στην οποία σε «πιάνουν» τα blues και δεν μπορείς να ξεφύγεις,small:πιο «γλυκό» απ’ το big για μια παρέα σαν τη δική μας…

– Εδρα των Small Blues Trap είναι τα χωριά Μαλεσίνα και Μαρτίνο του νομού Φθιώτιδος και όχι κάποιο μικρό ή μεγάλο αστικό κέντρο.Αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα αυτό ;

Παναγιώτης: Δε νομίζω ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση για live εμφανίσεις και η επαφή μας με την Αθηναϊκή μουσική σκηνή.

Λευτέρης: Τόσο κοντά, τόσο μακριά…

Παύλος: Βασικά, η απόστασή μας από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο μας θέτει «εκτός κυκλώματος», επιλογή μας…
Απ’ την άλλη πλευρά, πιστεύω ότι ο πιο ανθρώπινος ρυθμός ζωής της επαρχίας μας έχει δώσει την άνεση να σκαρώνουμε μουσικές συχνότερα σαν παρέα. Όταν πρόκειται για live ταξιδεύουμε…

Στάθης: Δεν πιστεύω ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα γιατί η Λιβαδειά-ο τόπος καταγωγής μου-αποτελεί «μουσική κοιτίδα» καθώς συχνά αξιόλογα groups εμφανίζονται εδώ έχοντας την αποδοχή του κοινού.

– Η βάση είναι τα blues αλλά όπως αναφέρετε και στη σελίδα των Small Blues Trap υπάρχουν και  «στοιχεία από άλλα μουσικά ιδιώματα».Πιστεύετε ότι η μουσική σας κατατάσσεται κάπου ;

Παναγιώτης: Πιστεύω ότι η μουσική μας κατατάσσεται στο χώρο των blues γενικότερα…

Στάθης: Βασιζόμενοι στη μάνα-μουσική blues, περπατάμε και σε δρόμους rock, funk, jazz…

Παύλος: Εγώ πιστεύω ότι με το να κατατάξεις τη μουσική οποιουδήποτε σ’ ένα συγκεκριμένο είδος, την περιορίζεις. Αυτό περισσότερο εξυπηρετεί τους κριτικούς και τα δισκοπωλεία για τις ταμπέλες τους. Βεβαίως και η βάση μας είναι τα blues, αλλά υπάρχουν και άλλα μουσικά ακούσματα που έχει ο καθένας από μας τα οποία ποικίλουν…αυτά όλα έχουν ενσωματωθεί στον ήχο μας και αυτό που βγαίνει είναι…Small Blues Trap.

Λευτέρης: Τα blues είναι ο κύριος συνδετικός κρίκος όλων μας…

– Πως βλέπετε την εξέλιξη των blues στην Ελλάδα ; Μπορεί το είδος αυτό να βρει τόπο στη χώρα μας να «πατήσει» κάπου και να πάει παραπέρα ;

Στάθης: Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν έχει δοθεί βαρύτητα στη δωρεάν μουσική παιδεία των νέων, γι’ αυτό ο μουσικός παλεύει μόνος του… και όπου καταλήξει…

Παύλος: Το κοινό των blues στην Ελλάδα είναι περιορισμένο-σε σχέση με άλλα ιδιώματα-αλλά φανατικό. Θέλω να πιστεύω ότι ο ακροατής που έχει ξεφύγει από τη σαβούρα (TV,playlists…κλπ) κάποια στιγμή-αν ψάχνεται με τη μουσική και αναζητά τη «ρίζα»-θα φτάσει στα blues. Αν γίνει κάτι τέτοιο τότε θα τον στοιχειώσουν τόσο όμορφα και θα αποτελέσουν βάλσαμο και όασή του στη σκληρή αυτή εποχή.
Τα blues μπορούν να βρούν τόπο στη χώρα μας και να πάνε παραπέρα, έχοντας υπόψη ότι έχει γίνει η αρχή και ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι μουσικοί στο χώρο, αρκεί να τα στηρίξουν και οι μουσικές σκηνές.

Παναγιώτης: Ο μουσικός που ασχολείται με τα blues στην Ελλάδα θα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά ερασιτεχνικά standards του στύλ «φτιάχνω μια μπάντα, παίζω 2-3 live με all time classics διασκευές και καθάρισα…», θα πρέπει να συνθέσει δικά του κομμάτια, να πιστέψει σ’ αυτό που κάνει, να το υποστηρίξει… για να δημιουργηθεί κάτι φρέσκο… έτσι θα μείνει πάντα ζωντανή αυτή η μουσική στη χώρα μας και θα πάει παραπέρα.

– Τα τελευταία 2-3 χρόνια νιώθω πως κάτι συμβαίνει μαζικά πέρα από αυτό που λέμε έντεχνο και αυτό που βγαίνει είναι κάτι διαφορετικό ως προς την αντίληψη των πραγμάτων που άπτονται της μουσικής βιομηχανίας της χώρας μας.Παρά τις δυσκολίες που ανέκαθεν υπήρχαν  πιστεύετε πως βγαίνουν πράγματα προς τα έξω, ακούγονται πιο εύκολα δουλειές από ότι στο παρελθόν ;

Παύλος: Ακούγονται πιο εύκολα δουλειές κυρίως λόγω διαδικτύου…

Στάθης: Βεβαίως…

Λευτέρης: Βεβαίως και ακούγονται πιο εύκολα δουλειές απ’ ότι στο παρελθόν και κατά καιρούς βγαίνουν αξιόλογα albums απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της μουσικής. Έχει παίξει σημαντικό ρόλο η τεχνολογία και ο τρόπος μετάδοσης της πληροφορίας.

Παναγιώτης: Στην Ελλάδα έχει καλλιεργηθεί μια γενικότερη μουσική μιζέρια που έχει να κάνει με το λεγόμενο έντεχνο-μοντέρνο-πόπ, το οποίο κατασκευάζει ακροατές αναλόγως με τα συμφέροντα των ραδιοφωνικών παραγωγών. Υπάρχουν όμως και «ανοιχτά αυτιά» ακόμα στις μέρες μας, άνθρωποι που ενδιαφέρονται για πραγματική γνήσια μουσική. Από ‘κει και πέρα το μόνο που σώζει την κατάσταση είναι το μεράκι κάποιων ξεχωριστών καλλιτεχνών.

– Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα ξέσπασμα με τη χρήση των δωρεάν υπηρεσιών που συναντάμε  στο διαδίκτυο (facebook, myspace κ.α) όπου ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει το δικό του «χώρο» και να προβάλλει τη δουλειά του…Διαθέτοντας και εσείς προσωπικές σελίδες  νιώθετε πως κερδίζετε πράγματα από όλο αυτό ;

Παναγιώτης: Σαφέστατα…

Στάθης: Αναμφισβήτητα ναί διότι φτάνουμε εύκολα στα πέρατα της γής.

Παύλος: Το διαδίκτυο σίγουρα μπορεί να σε βοηθήσει να προβάλλεις τη δουλειά σου, από ‘κει και πέρα πιστεύω πως χρειάζεται σωστό χειρισμό… είναι γεγονός πάντως ότι η επαφή με τους ακροατές και τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η μουσική παγκοσμίως έχει γίνει πιο εύκολη.

– Δεδομένου και της κρίσης που περνά η μουσική βιομηχανία δεν είναι  λίγο τολμηρό  στην εποχή μας οι  καλλιτέχνες να διαθέτουν τα τραγούδια τους ελεύθερα για κατέβασμα ;

Παύλος: Το τελευταίο πράγμα που με ενδιαφέρει είναι η κρίση στη μουσική βιομηχανία. Στόχος μας είναι να φτάσει η μουσική μας στα αυτιά των ακροατών, με όποιον τρόπο κι αν γίνει αυτό… όπως λέει κι ένας φίλος : Let the music play!

– Τι μουσικές ακούνε οι Small Blues Trap ;

Παύλος: Μουσικές με τις οποίες μεγαλώσαμε και μας σημάδεψαν τόσα χρόνια, καθώς επίσης και ότι καινούριο και αξιόλογο γράφεται κυρίως στον χώρο των blues, της jazz και rock μουσικής.

Στάθης: Λατρεύω το be bop… αλλά τα ακούσματά μου καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα μουσικών…

Λευτέρης: Όλες τις μουσικές της ψυχής…

– Είστε  ένα πολύ ενεργό συγκρότημα και σε επίπεδο συναυλιών καθώς έχετε εμφανιστεί σε αρκετές μουσικές σκηνές αλλά και σε διάφορα φεστιβάλ.Τι ρόλο παίζουν τα live για την μπάντα των Small Blues Trap ;

Παναγιώτης: Πολύ σημαντικό ρόλο… με τα live μαθαίνεις!

Παύλος: Οι συναυλίες μας δίνουν την ευκαιρία , εκτός απ’ το ότι παρουσιάζουμε τη δουλειά μας , να ’ρθουμε σ’ επαφή με τον κόσμο, να ανταλλάξουμε απόψεις… κλπ… γινόμαστε μια παρέα και περνάμε καλά!

Στάθης: Τα live είναι η πεμπτουσία των μουσικών!

– Εχετε τζαμάρει επί σκηνής με αρκετό κόσμο. Blues Wire, Blues Cargo, A.Γκομόζιας , Π.Μπατικούδης, Congo Square  είναι μερικά μόνο ονόματα που έχετε παίξει μαζί…

Παύλος: Το Jam είναι αυτό που λέμε “the best part of the trip”!
Ο κάθε μουσικός βάζει τη δική του πινελιά στο ηχητικό αποτέλεσμα και πολλές φορές προκύπτει κάτι μαγικό!
Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που ως τώρα μας έχει δοθεί η ευκαιρία να συμπράξουμε επί σκηνής με αξιόλογους φίλους μουσικούς  που θαυμάζουμε. Ελπίζουμε στα καλύτερα που μέλλονται για να ‘ρθουν!

– Αν σας έλεγα να μου περιγράψετε με χρώματα τη μουσική σας, ποια θα ήταν αυτά ;

Παύλος: Μπλέ , κόκκινο , μαύρο.

Λευτέρης: Μπλέ… μπλέ σκούρο, κόκκινο… κόκκινο σκούρο, μαύρο… μαύρο σκούρο… χα,χα,χα!!!

Στάθης: …και λίγη ώχρα για να σπάει…

– Με ποιο συγκρότημα ή καλλιτέχνη θα θέλατε να παίξετε μαζί επί σκηνής ;

Λευτέρης: … με τον Tom Waits!
Παναγιώτης: Θα ‘θελα να είχα  παίξει μαζί με τον Chuck Berry, τον Eddie Cochran και τον Gene Vincent…
Παύλος: Με ανοιχτόμυαλους και προσγειωμένους μουσικούς…
Στάθης: …ταπεινούς και μερακλήδες…

– Τα επόμενα σχέδια των Small Blues Trap είναι…

Παύλος: Αυτή την περίοδο είμαστε «στα τελειώματα» του νέου μας album…ελπίζουμε να σας αρέσει!
Από ‘κει και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε live όποτε μας δίνεται η δυνατότητα…

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση! Καλή μουσική χρονιά σε όλους!

Contact: smallbluestrap@yahoo.gr
Official web site: www.smallbluestrap.gr

Verified by MonsterInsights