Οι “Φ.Α.Κ.Α.” είναι ένα νέο συγκρότημα που εδρεύει στην Πάτρα. Η βάση τους είναι το ροκ, το οποίο το υπηρετούν σωστά και το ντύνουν με την μητρική τους γλώσσα. Κινούνται ανεξάρτητα και έχοντας ήδη μια δουλειά στο σάκο τους μας μιλούν για όλους και για όλα.
Συνέντευξη στον Ανδρέα Σεϊντή
– Τι σημαίνουν τα αρχικά Φ.Α.Κ.Α.;
Τα αρχικά Φ.Α.Κ.Α. σημαίνουν Φλέβα Αδούλωτη Και Αντιεμπορική.
-Πώς δημιουργήθηκε το συγκρότημα και τί προοπτικές υπάρχουν;
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε από τον Πάνο Γεωργόπουλο το καλοκαίρι του 2014. Η προοπτική ήταν να φτιάξουμε μια δεμένη μπάντα που να παίζει κυρίως δικά της τραγούδια και μέσα από αυτά να εκφραστούμε και να εκφράσουμε τον κόσμο.
-Έχετε κάποια ολοκληρωμένη δουλειά και αν ναι σκέφτεστε να κυκλοφορήσει από κάποια εταιρία;
Το Δεκέμβρη του 2015 κυκλοφορήσαμε τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο «Ψάξε να κρυφτείς» όπου η μίξη, η παραγωγή και η ηχογράφηση έγιναν στο noisebox studio στην Πάτρα από τον Σάκη Μπάστα. Ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή και δεν έχουμε σκοπό να συνεργαστούμε μελλοντικά με κάποια εταιρία.
-Τί ευκαιρίες σας δίνονται στην επαρχία για ζωντανές εμφανίσεις και πόσο δύσκολη είναι η πραγμάτωσή τους;
Στην επαρχία καταφέραμε να κάνουμε κάποια live αφότου κυκλοφόρησε ο δίσκος μας και το κοινό αποδέχτηκε τη μουσική μας γρήγορα. Γενικά όμως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σε μια πόλη που δεν έχει μουσικές σκηνές για να αναδειχθούν οι μπάντες.
-Έχετε επαφή με άλλα συγκροτήματα εντός και εκτός Πατρών που ανταλλάσσετε απόψεις και γενικά βοηθάει ο ένας τον άλλο;
Στην Πάτρα υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των σχημάτων και είμαστε μια μουσική παρέα. Εκτός Πατρών έχουμε κάποιες επαφές με μουσικούς, όπου τους στηρίζουμε και μας στηρίζουν όποτε είναι εύκολο.
-Από αυτά που βλέπετε αλλά και συζητάτε με τα άλλα συγκροτήματα πιστεύετε πως ο κόσμος στηρίζει την ελληνόφωνη ανεξάρτητη σκηνή;
Ο κόσμος που καταλαβαίνει τι γίνεται σήμερα στηρίζει την ελληνόφωνη ανεξάρτητη σκηνή. Οι άλλοι πάλι που δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται και απέχουν από την σκληρή πραγματικότητα και τα κοινωνικά προβλήματα προτιμούν να ακούν ό,τι τους πλασάρει το ραδιόφωνο…
-Η πόλη της Πάτρας φημίζεται περισσότερο για τα αγγλόφωνα συγκροτήματά της. Πώς πάρθηκε η απόφαση να ερμηνεύετε με ελληνικό στίχο;
Είμαστε μια μπάντα που στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στους στίχους μας και μόνο μέσω της ελληνικής γλώσσας μπορούμε να εκφράσουμε 100% αυτό που θέλουμε να πούμε. Γι’ αυτό επιλέξαμε τον ελληνικό στίχο ώστε το κοινό μας να καταλαβαίνει απόλυτα τι λέμε.
-Από ποιούς καλλιτέχνες – συγκροτήματα έχετε επηρεαστεί μουσικά και στιχουργικά;
Καθένας από μας έχει διαφορετικά ακούσματα. Παρόλα αυτά προσπαθούμε να τα συνδυάζουμε και μέσω αυτών και της αισθητικής μας έχουμε αποκτήσει το δικό μας ύφος. Οι καλλιτέχνες που μας έχουν επηρεάσει είναι κυρίως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, οι Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά.
-Είστε μια καινούρια μπάντα με νέα παιδιά γεμάτα όνειρα. Πώς σας έχει επηρεάσει η σημερινή κρίση μουσικά αλλά και στη ζωή σας γενικότερα;
Όποιος ακούσει τα τραγούδια μας θα καταλάβει τον προβληματισμό μας για όλα αυτά που συμβαίνουν. Δεν το βάζουμε κάτω ωστόσο, και συνεχίζουμε να μιλάμε μέσα απ’ τη μουσική μας.
-Από τον στίχο σας μπορώ να διακρίνω έναν κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό. Ποιά είναι η στάση του συγκροτήματος απέναντι στην κοινωνία;
Παρά τον προβληματισμό που εμπεριέχει ο στίχος μας για τα προβλήματα της κοινωνίας, προσπαθούμε πάντα να μένουμε σταθεροί στα πιστεύω μας και παράλληλα να είμαστε δεκτικοί απέναντι στους ανθρώπους γιατί δεν έχουν χαθεί ακόμα τα θετικά στοιχεία.
-Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια της μπάντας;
Ήδη ετοιμάζουμε το δεύτερό μας δίσκο και θέλουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά live εντός και εκτός επαρχίας.
-Κλείστε με έναν στίχο που σας εκφράζει σήμερα.
Και εγώ που όλο μεγαλώνω, το παλεύω να μην γίνω όλα αυτά που κοροϊδεύω. (Καλώς ήρθες στον παράδεισο).
Σελίδα facebook:
https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%91%CE%9A%CE%91-210661852391615
[ytp_video source=”2w-3sCZB7F4″]