Του Κώστα Τσιανάκα
Εδώ και μία δεκαετία μας συντροφεύουν οι Αρχάνθρωποι με την μουσική τους. Μέσα από τα τραγούδια τους μας μιλάνε για αγάπη, για αυτά που αισθάνονται, για την ανθρώπινη πραγματικότητα. Κινητήριος μοχλός του συγκροτήματος είναι ο Αλέξανδρος Ζαχαριάδης, ο οποίος συνθέτει και γράφει τους στίχους των Αρχανθρώπων. Τον ευχαριστώ θερμά που απάντησε στις ερωτήσεις μου και του εύχομαι ό,τι καλύτερο για το νέο έτος.
– Αρχικά θα ήθελα να μου πεις λίγα λόγια για τους Αρχάνθρωπος. Τι σημαίνει για σένα το γκρουπ;
Οι Αρχάνθρωποι ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν στη γη πριν 1 εκατομμύριο χρόνια. Οι πρόγονοι μας αυτοί, πέρα από σκληρή τους πορεία για επιβίωση κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους, ήταν απαλλαγμένοι από την καταπίεση των ένστικτων τους. Καταπίεση από τον ορθολογισμό, την αλλοτρίωση, αποξένωση, ερωτική υποκρισία και καθωσπρεπισμό. Όλα αυτά δηλαδή που βιώνουμε σήμερα και στα οποία αναφέρομαι συχνά στους στίχους των τραγουδιών μας.
– Για ποιους λόγους θα μπορούσες να αφήσεις το συγκρότημα; Σκέφτηκες ποτέ να τα παρατήσεις και να ακολουθήσεις άλλη πορεία;
Το συγκρότημα είναι δημιούργημά μου από το 1997. Μέχρι τώρα εκτός από ερμηνευτής, είμαι ο συνθέτης και στιχουργός των τραγουδιών μας και όσο ασχολούμαι με τη δημιουργία, δεν νομίζω να ακολουθήσω τη λεγόμενη “solo” καριέρα. Προτιμώ τη συλλογική δουλειά που εμπεριέχει και την έννοια της παρέας. Στη ζωή μου ακολουθώ παράλληλα αρκετές πορείες και φυσικά είμαι αποφασισμένος να τα παρατήσω, όπως λες, όταν μοιραία νοιώσω κάποια στιγμή, πως δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από αυτά τα συνηθισμένα που ακούγονται γύρω μας.
– Με δεδομένο ότι ο ήχος αλλά και ο στίχος ωριμάζει με τα χρόνια, θεωρείς ότι η 3η σας δισκογραφική δουλειά είναι και η πιο ολοκληρωμένη; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις στις 3 κυκλοφορίες σας;
Αν και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το «Εφήμεροι Εραστές» , δεν νομίζω πως και οι δύο προηγούμενοι δίσκοι υστερούν. Το μόνο που θα ήθελα να αλλάξω στις πρώτες μας δουλειές είναι η καλύτερη παραγωγή.
– Οι τιμές των δίσκων είναι στα ύψη, οι κυκλοφορίες πολλές και η προώθηση σχεδόν ανύπαρκτη. Σαν ένας απλός ακροατής, τι θα σε ωθούσε στο να αγοράσεις έναν δίσκο; Π.χ. ποιοι λόγοι θα σε έκαναν να αγοράσεις τους Εφήμερους Εραστές;
Όσο μεγαλώνουμε και αυξάνονται τα ακούσματα και οι παραστάσεις μας, τόσο ευκολότερα μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματική ποιότητα μέσα από την καταιγιστική ποσότητα.
Φυσικά και δεν πρόκειται να γίνω πλασιέ του εαυτού μου και των Αρχανθρώπων, αλλά αν πραγματικά θέλεις να μάθεις, θα αγόραζα το «Εφήμεροι Εραστές» επειδή απλά είναι η πιο ολοκληρωμένη και καλύτερη (κυρίως στιχουργικά) δημιουργία της δεκαετίας στην Ελληνική σκηνή.
– Η τηλεόραση και γενικότερα τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι emo και οι trendy είναι το κίνημα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, το οποίο θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύεις ότι αυτό το νέο “κίνημα” μπορεί να αντέξει στον χρόνο;
Εγώ αντίθετα, θα έλεγα πως τα ΜΜΕ βρήκαν καινούργιες θεματικές, και για να πουλήσουν, παρουσιάζουν τις ομάδες που ανέφερες με γραφικό τρόπο. Πάντα υπήρχε αυτή η τάση για διακωμώδηση του διαφορετικού από την συντήρηση. Αρκεί να σκεφτείς τον τρόπο που εμφάνιζαν και γελοιοποιούσαν τους hippies, οι ελληνικές κωμωδίες του ΄60. Η πραγματικότητα είναι πως από τη δεκαετία του ΄50 έως σήμερα, οι εκάστοτε νέοι, έχοντας την ανάγκη να διαφοροποιηθούν από τις προηγούμενες γενιές, να αποκτήσουν δική τους «ταυτότητα», και να προκαλέσουν με τον τρόπο τους, δημιουργούσαν ομάδες με ασυνήθιστα έως τότε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές, περιορίζονταν μόνο σε επιφανειακές αλλαγές, που όσο “extreme” και να ήταν κατέληγαν απλά σε μόδα. Και φυσικά όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με κίνημα, που όπως φανερώνει και η ίδια η λέξη προϋποθέτει κίνηση δηλαδή δράση και έκφραση. Κίνηση όπως το “rock” και το “roll”, το “hip” και το “hop” , και δράση και έκφραση για να αλλάξουν και να ανατραπούν οι υπάρχουσες βαλτωμένες συνθήκες.
– Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε μια δεκαετία από τώρα;
Οι δεκαετίες περνούν πολύ γρήγορα. Θα σου απαντήσω με το ρεφρέν του τραγουδιού μας «Πορεία» από τον 1ο δίσκο «Η Πτήση του Ίκαρου», όπου ο ήρωας σκαρφαλώνοντας στο «βουνό» της ζωής του αντικρίζει ξαφνικά στην κορυφή, τον γέρο εαυτό του και τον ακούει να του φωνάζει :
«Προχώρα να με φτάσεις κι ότι κι αν περάσεις
κράτα την πορεία σου αμετάβλητη.
Και όταν σ’ ανταμώσω κάνε με να νιώσω
για το παρελθόν μου υπερήφανος.»
– Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις 3 γεγονότα τα οποία θεωρείς σημαντικά στην πορεία του συγκροτήματος.
1. 1998 Η κυκλοφορία του δίσκου «Η Πτήση του Ίκαρου»
2. 2007 Η αναβάθμιση των Αρχανθρώπων και σε ηλεκτρακουστικό σχήμα.
3. 2009 Η …συγκεκριμένη συνέντευξη που σου έδωσα …