Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ενώ μελετούσαν τα συναισθήματα ανθρώπων βάζοντάς τους να ακούσουν μουσική, ανακάλυψαν κάτι που ποτέ δεν περίμεναν.
Ένα ποσοστό λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων δεν αντιδρούσαν με κανέναν τρόπο στη μουσική… Δεν είχαν αισθήματα χαράς όταν άκουγαν μουσική που τους άρεσε, ούτε στενοχωριούνταν, ούτε ανατρίχιαζαν, ούτε τίποτε άλλο. Ένα πράγμα «λες και δεν μπορούσαν να αισθανθούν τη μουσική καθόλου».
Υπάρχει μια διαταραχή που λέγεται αμουσία, οι άνθρωποι που πάσχουν από την οποία απλά δεν μπορούν να ακούσουν μελωδίες. Η ομάδα της Βαρκελώνης, λοιπόν, έκανε τεστ να δει αν είχαν αμουσία εκείνοι που δεν αισθάνονταν τίποτα με τη μουσική, αλλά όλα τα τεστ βγήκαν ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Τα συγκεκριμένα άτομα, είχαν απλά πλήρη μουσική ανηδονία.
Οι επιστήμονες γνώριζαν, όπως ήταν φυσικό, πως μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μια γενικευμένη ανηδονία, αδυνατώντας να ευχαριστηθούν το οτιδήποτε. Εντούτοις, είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα εντοπίζει μια τέτοια εξειδικευμένη μορφή ανηδονίας απέναντι στην μουσική. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι από αυτήν «πάσχουν» το 1% έως 3% του πληθυσμού, ποσοστό διόλου αμελητέο.
Το συμπέρασμα είναι ότι άνθρωποι, οι οποίοι αντιδρούν κανονικά σε άλλα πράγματα (επί παραδείγματι χαίρονται όταν κερδίζουν χρήματα, όταν τρώνε ή κάνουν έρωτα), πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου τους, δεν μπορούν να αισθανθούν τίποτα από τη μουσική. Όπως είπε ο Josep Marco-Pallares, «ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικός για να κατανοήσουμε τη νευρωνική βάση της μουσικής, δηλαδή να καταλάβουμε πώς μια σειρά από νότες μεταφράζεται σε συναισθήματα».